Θερμή υποδοχή για την Ζωή Κωνσταντοπούλου σε Δράμα και Καβάλα


14/06/2016
Στη διάρκεια του διημέρου, έγιναν επαφές με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, αλλά και επισκέψεις σε χώρους εργασίας και διεκδίκησης, στο πλαίσιο της ιδρυτικής δέσμευσης η Πλεύση Ελευθερίας να βρεθεί παντού κοντά στους πολίτες.

Κατά την επίσκεψή της στην Καβάλα, χθες Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016, η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, επισκεπτόμενη το Μπλόκο στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην Πλεύση Ελευθερίας και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τους κάλεσε να συνεχίσουν τον δυναμικό τους αγώνα: “Μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε σκυφτοί, σηκώστε το κεφάλι να σκύψουν αυτοί”, τους είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στο γνωστό αγωνιστικό σύνθημα.
Οι εργαζόμενοι, που την υποδέχθηκαν με πανό, πυρσούς, καπνογόνα και παρατεταμένα χειροκροτήματα τον τελευταίο μήνα αντιδρούν δυναμικά στην απόφαση της ιδιοκτησίας να ζητήσει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας, να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών και στην πρόσληψη νέων ανειδίκευτων εργατών οι οποίοι τοποθετηθήκαν ήδη καταλαμβάνοντας θέσεις του υφιστάμενου προσωπικού.«Αν υπάρχει αυτή η βιομηχανία σήμερα, αυτό οφείλεται καθαρά σ’ εμάς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Νίκος Βογιατζίδης και απευθυνόμενος στην Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε: «Η διοίκηση ήταν απούσα απ’ όλα τα προβλήματα. Εμείς σηκώσαμε το βάρος. Μόλις έκανε αισθητή την παρουσία της, τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα για όλους μας. Αποδεχτήκαμε, άμεσα, μειώσεις της τάξης του 25% και μακροπρόθεσμα άλλο ένα 40%, προκειμένου να δώσουμε μέλλον σε αυτήν τη βιομηχανία. Μας δόθηκε από την εταιρεία ένα επίπλαστο κλίμα ότι θέλουν να έχουν συνεργασία μαζί μας, όμως τη διάθεσή μας για διάλογο τη μετέτρεψαν σε κόλαση και σε εργασιακό Μεσαίωνα για κάθε εργαζόμενο. Εμείς, σήμερα, δεν βρισκόμαστε εδώ μόνο για τις θέσεις εργασίας μας. Υπάρχει πλέον, τεράστιο ζήτημα ασφάλειας. Η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας έφτασε να είναι και επικίνδυνη. Βρίσκονται εδώ μέσα αποθηκευμένοι τόνοι υγρής αμμωνίας και φυλάσσεται από προσωπικό μόλις δύο ημερών. Αυτά βεβαιώθηκαν πρόσφατα και από την Επιθεώρηση Εργασίας. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση για το πώς βλέπει το μέλλον της βιομηχανίας». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι είναι τιμή της που βρίσκεται ανάμεσα τους, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την πρόσκληση και την υποδοχή και τους συνεχάρη για τον αγώνα που δίνουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα. «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι με ανθρώπους που δεν σκύβουν το κεφάλι, που διεκδικούν αυτό που τους ανήκει. Τα δικαιώματά σας δεν μπορεί να τα αφαιρέσει καμία εξουσία, καμία ολιγαρχία, καμία συνθήκη διαπλοκής. Θέτετε θέματα, που δεν έπρεπε να έχουν ανακύψει. Τα δικαιώματα αυτά έχουν κατακτηθεί από αιώνες και είναι επιβεβλημένο σε μία τέτοια χρονική συγκυρία, που δοκιμάζεται το δικαίωμα στην εργασία, να αποκατασταθούν τα δικαιώματά σας. Δεν πρέπει η εργοδοτική εξουσία να τσαλαπατά εκείνα, τα οποία όφειλε πρώτα το Κράτος να έχει θωρακίσει. Στον αγώνα που δίνετε, η Πλεύση Αλληλεγγύης και εγώ προσωπικά θα είμαστε αλληλέγγυοι».

Νωρίτερα, χθες το πρωί, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάννης Σταθάς, η Ραχήλ Μακρή και ο Κώστας Ζηκογιάννης επισκέφθηκαν την Ομάδα Παραγωγών “Νέστος” στη Χρυσούπολη Καβάλας ενώ στη συνέχεια συναντήθηκαν με το Σωματείο Εργαζομένων στην Kavala Oil καθώς και με εκπροσώπους αγροτών και άλλων φορέων.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κέντρο της Δράμας (στον Μύλο-Νερά Αγίας Βαρβάρας), χθες το απόγευμα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι “η διαγραφή του χρέους, σήμερα, είναι πολύ πιο εφικτή χάρη στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους” και χαρακτήρισε τη σημερινή στάση των κυβερνώντων επίορκη τονίζοντας πως “το Μνημόνιο συνιστά καθεστώς κατάλυσης της Δημοκρατίας”.

Το βράδυ, πραγματοποιήσε συνάντηση στο Δήμο Προσοτσάνης με εκπροσώπους του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, τον Αγροτικό Σύλλογο Προσοτσάνης, την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Αγροτικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου.
Με τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς του Νομού Δράμας συζήτησαν, σήμερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάννης Σταθάς, η Ραχήλ Μακρή και ο Κώστας Ζηκογιάννης, καταγράφοντας τα φλέγοντα θέματα που τους απασχολούν με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Δράμας, του Συλλόγου Καθαριστριών, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Νομού, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών – Επαγγελματιών ενώ συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Επιμελητήριο με το Βιοτεχνικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο. Στο περιθώριο της διήμερης επίσκεψης στην περιοχή η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η αντιπροσωπεία της Πλεύσης Ελευθερίας επικέφθηκαν Κτηνοτροφικές Μονάδες-Τυροκομεία όπου συνομίλησαν με νέους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και το εξαιρετικού ιστορικού ενδιαφέροντος Σπήλαιο Μααρά (Αγγίτη).


Πηγή:www.plefsieleftherias.gr/thermi-ypodochi-gia-tin-zoi-konstantopoulou-se-drama-ke-kavala/

Σχόλια