Τηλεφωνική συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Γιώργο Στεργιόπουλο


09/06/2016


























Γιώργος Στεργιόπουλος: Κυρία Κωνσταντοπούλου σας ευχαριστώ πάρα- πάρα πολύ για την ανταπόκριση. Αύριο θα είστε στο Δίστομο τελικά έτσι;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …Και αρχικά θα ήμουν. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο τιμώ αυτήν την επέτειο.

Γιώργος Στεργιόπουλος: Και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις συνεχείς προσπάθειες σας …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι ηθικό και ιστορικό μας χρέος να θυμόμαστε, να μην ξεχνάμε, να υπενθυμίζουμε και να διεκδικούμε.

Γιώργος Στεργιόπουλος: Έλεγα ότι γνωρίζω πολύ καλά ότι οι προσπάθειές σας έχουν συνέχεια. Δεν είναι φωτοβολίδες, όπως κάποιων άλλων. Θα ήθελα να μου πείτε τι σημαίνει αυτή η προσπάθεια, η οποία έχει ξεκινήσει και δεν συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Προφανώς, μιλάω για τις διεκδικήσεις. Και τι θα κάνει η Πλεύση Ελευθερίας για αυτήν την προσπάθεια;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας έχει θέσει αυτήν την προσπάθεια μεταξύ των έξι βασικών προταγμάτων της, των έξι «Δ», όπως λέμε συμβολικά: τα έξι πανιά του καραβιού της Πλεύσης Ελευθερίας, που συμβολίζουν καθένα μία διεκδίκηση, την Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη, την Διαφάνεια, τα Δικαιώματα, την Διαγραφή του Παράνομου Χρέους και τη Διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Θεωρούμε μείζονα αυτήν την υποχρέωση. Θεωρούμε μείζον το αίτημα των θυμάτων και του ελληνικού λαού για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και για την άρση της αδικίας. Στην διακήρυξή μας περιέχεται ρητή αναφορά στην ανάγκη εκτέλεσης της αμετάκλητης από δεκαπενταετίας απόφασης για το Δίστομο. Δεκαέξι χρόνια έχουν περάσει από όταν έγινε αμετάκλητη η απόφαση αποζημίωσης των θυμάτων.

Γιώργος Στεργιόπουλος: Περιμένουμε ακόμη εκείνη την υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: του κυρίου Παρασκευόπουλου, ο οποίος στις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης περιόδου, τον Φλεβάρη του 2015, δήλωσε ότι θα θέσει την υπογραφή του για την εκτέλεση της απόφασης. Αυτή η υπογραφή ακόμη δεν έχει μπει και αυτό που είναι αντιληπτό, κύριε Στεργιόπουλε, είναι ότι κάποιοι συνθηκολόγησαν, όχι μόνο στο επίπεδο της παράδοσης της κυριαρχίας της χώρας και της προδοσίας των προσδοκιών, αλλά και των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, συνθηκολόγησαν και στο επίπεδο της Ιστορίας. Γιατί αποτελεί ιστορικό χρέος η διεκδίκηση αυτών των αποζημιώσεων. Αποτελεί ηθικό καθήκον για οποιονδήποτε θέλει να λέγεται εκπρόσωπος αυτού του λαού, του τόσο γενναίου, που έδωσε τέτοιες μάχες, έκανε τέτοιο αγώνα και όρθωσε ανάστημα Αντίστασης όταν πάρα πολλοί άλλοι λαοί υποχωρούσαν μπροστά στη θηριωδία του ναζισμού.

Γιώργος Στεργιόπουλος: Ρωτώντας νωρίτερα τον Αργύρη τον Σφουντούρη τι μπορούμε να κάνουμε και τι θεωρεί ο ίδιος ότι είναι απαραίτητο να γίνει, είπε ότι αυτή η διείσδυση στην γερμανική κοινωνία στον γερμανό πολίτη, ο οποίος δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το τι ακριβώς έχει συμβεί ή, τουλάχιστον, η προπαγάνδα που γίνεται από την γερμανική πλευρά δεν επιτρέπει να το αντιληφθεί. Κι εκεί εστίασε την προσοχή του, ότι πρέπει να καταφέρουμε να τους ενημερώσουμε σωστά, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται, γιατί έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν και εσωτερικά πιέσεις.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Στεργιόπουλε, ήμουν στο Βερολίνο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και μίλησα για αυτά τα θέματα και στην Ελληνική Κοινότητα και στην Γερμανική Αριστερά. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν εγκαταλείψει αυτήν την διεκδίκηση εκείνοι που εξελέγησαν με την υπόσχεση ότι δεν θα την προδώσουν. Το πρόβλημα, επίσης, είναι ότι, δυστυχώς, αυτή την στιγμή εξυπηρετείται η Γερμανική Κυβέρνηση από την Ελληνική Κυβέρνηση. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, ιστορικό, δικονομικό και πολιτικό, όπου η Γερμανία είναι υπόλογη. Όπως γνωρίζετε, η Ιταλική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει ότι είναι εκτελεστή η απόφαση του Διστόμου. Μία απόφαση, η οποία ακόμη δεν εκτελείται. Όπως, επίσης γνωρίζετε, αλλά δεν γνωρίζουν, ίσως, πολλοί συμπολίτες μας, το θέμα των γερμανικών οφειλών επανέρχεται στη Γερμανική Βουλή τα τελευταία χρόνια και οι εξηγήσεις, μέχρι στιγμής, που έχει δώσει η Γερμανική Κυβέρνηση είναι εξηγήσεις υπεκφυγής. Ακόμη πρέπει να ειπωθεί ότι μιλάμε για μία απαράγραπτη αξίωση και μιλάμε για αξιώσεις συνεχόμενες και συναρτώμενες με τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Είναι, λοιπόν, ηθικά υπόλογη η Γερμανική Κυβέρνηση όταν επιδιώκει και επιτυγχάνει να μην πληρώνει γι’ αυτά τα εγκλήματα, την ίδια ώρα που αφαιμάσσει τον λαό που αντιστάθηκε , στο όνομα ενός παρανόμου, αντίστροφου χρέους. Είναι, όμως, υπόλογη και η Ελληνική Κυβέρνηση και ο κύριος Τσίπρας προσωπικά, που την ημέρα της πρώτης ορκωμοσίας του κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο στην Καισαριανή, στο Σκοπευτήριο. Είναι υπόλογος, γιατί μέχρι σήμερα δίνει ένα ανεκτίμητης αξίας δώρο στη Γερμανική Κυβέρνηση, διότι δεν διεκδικεί τα οφειλόμενα.

Έχει πείσει τον κύριο Παρασκευόπουλο να μην υπογράψει για την εκτέλεση της απόφασης του Διστόμου. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση εμποδίζει την εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τα θύματα του Διστόμου. Το μόνο που λείπει είναι η υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα δε η Κυβέρνηση δεν εγγράφει, ως οφείλει, στον προϋπολογισμό του Κράτους την αξίωση του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία έχει αποτιμηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Από τις αρχές του 2015 υπάρχει πολυσέλιδη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που υπολογίζει και αποτιμά την αξίωση του Ελληνικού Δημοσίου για την αποκατάσταση των καταστροφών, την αποζημίωση για τα εγκλήματα και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών αλλά και την αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου σε ύψος 278 έως 340 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντιλαμβάνεσθε ότι η μη εγγραφή αυτού του ποσού στον Προϋπολογισμό του Κράτους, προκειμένου να διεκδικηθεί και, γενικά, η αποχή από ενέργειες διεκδίκησης συνιστά μια αυτοτελώς προδοτική, επίορκη συμπεριφορά, για την οποία πρέπει να δώσουν εξηγήσεις οι κυβερνώντες. Ιδίως, μάλιστα, όταν έχουν στην προηγούμενη διαδρομή τους κατ’ επανάληψη διατυπώσει τη δέσμευση ότι αυτά θα διεκδικηθούν και δεν θα αφεθούν.

Γιώργος Στεργιόπουλος: Δεν διαφωνώ καθόλου μαζί σας. Οφείλω να το τονίσω αυτό και να το ξεκαθαρίσω και από αυτήν τη θέση που έχω εδώ στην Ενημέρωση μέσα από το ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας. Θέλω να σας ζητήσω μία χάρη: Να μου κάνετε κι ένα σχόλιο, γιατί ο χρόνος είναι λίγο περιορισμένος σήμερα, για την περίφημη υπόθεση της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ξέρω ότι για το θέμα αυτό εσείς μπορεί να χρειαστείτε και τρείς και τέσσερις ώρες, όμως, θα ήθελα τη βασική θέση της Πλεύσης Ελευθερίας στα περί Συνταγματικής Αναθεώρησης και όσα ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Στεργιόπουλε, είναι κατάδηλο ότι και ο κύριος Τσίπρας προσωπικά και ο κύριος Βούτσης προσωπικά και ο κύριος Παυλόπουλος προσωπικά, τρεις θεσμικοί, πολιτειακοί παράγοντες, που οφείλουν να διαφυλάσσουν το Σύνταγμα, το έχουν καταλύσει. Το έχουν καταλύσει με αυτοπρόσωπες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις τους. Είναι κατάδηλο ότι κυβερνούν περιφρονώντας το Σύνταγμα και την Δημοκρατία, η οποία περιέχεται στην συνταγματική τάξη. Είναι, λοιπόν, προκλητικό, από κάθε άποψη, να μιλούν για Συνταγματική Αναθεώρηση εκείνοι που καταλύουν το Σύνταγμα καθημερινά και εκείνοι που έχουν παραδώσει την εθνική κυριαρχία, την λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινοβουλευτική λειτουργία και, συνολικά, τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος στους δανειστές και έχουν αποδεχθεί να κυβερνούν ως επιτετραμμένοι, ως επίτροποι των δανειστών – δυναστών μας. Αυτά τα οποία συμβαίνουν αυτήν την περίοδο έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο μνημονιακού εκτροχιασμού. Οι 7.500 σελίδες νομοθεσίας, με αντισυνταγματικές ρήτρες και διατάξεις για ξεπούλημα ανεπίτρεπτο και αντισυνταγματικό της δημόσιας περιουσίας και με ευθεία περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών εγγυημένων από τον πυρήνα του Συντάγματος και, μάλιστα, από τις μη αναθεωρήσιμες διατάξεις, από τις διατάξεις, δηλαδή, που δεν μπορούν καν να αναθεωρηθούν, αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο αυτής της Κυβέρνησης. Και θα ήθελα να πω ότι ακόμη και ο συμβολισμός που επελέγη να ανακοινωθεί, δηλαδή την ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας το 1974, η 24η Ιουλίου, η 23η, στην πραγματικότητα, η πτώση της Χούντας, να επιλεγεί αυτή η μέρα για την ανακοίνωση της πρότασης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, αναδίδει μια κακόγουστη και πολλαπλώς προβληματική αντίληψη για τον ιστορικό ρόλο και την ιστορική ευθύνη του καθενός.

Γιώργος Στεργιόπουλος: Θέλω να σας παρακαλέσω να διαμορφώσετε το πρόγραμμα για το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να σας έχουμε εδώ να κάνουμε μια πραγματικά μεγάλη κουβέντα. Δεν έχω καμμία αντίρρηση να αφιερώσουμε μια ολόκληρη εκπομπή για να μιλήσουμε για Συνταγματική Αναθεώρηση κι όλα αυτά τα οποία ακούμε. Δυστυχώς, ο χρόνος μας είναι εξαιρετικά περιορισμένος . Πρέπει να πάω σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, κυρία Κωνσταντοπούλου, διότι ανταποκρίνεστε με τον ίδιο τρόπο όπως και στο παρελθόν στις προσκλήσεις μας να τοποθετηθείτε δημοσίως για όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Στεργιόπουλε, σας ευχαριστώ κι εγώ θερμά και θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή τη Δημοκρατία θα την περιφρουρήσουν και θα την ενσαρκώσουν οι πολίτες. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτε σε σχέση με την διαφύλαξη της δημοκρατικής λειτουργίας από την Κυβέρνηση. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από αυτήν την παραδομένη μνημονιακή Βουλή. Είναι η ώρα, με αντίσταση, με ανυπακοή, με διεκδίκηση, να περιφρουρήσουμε αυτό που μας έχει παραδοθεί ως ιστορική δημοκρατική παρακαταθήκη και αυτό που οφείλουμε να παραδώσουμε στους επόμενους.

Γιώργος Στεργιόπουλος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να είστε καλά. Καλό σας απόγευμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ευχαριστώ κι εγώ θερμά.

Πηγή:www.plefsieleftherias.gr/tilefoniki-synentefxi-tis-zois-konstantopoulou-ston-giorgo-stergiopoulo-gia-tin-ekpobi-ta-nea-tou-kallikrati-ston-stathmo-ena-kentrikis-elladas-pou-metadothike-ke-apo-ton-ti/

Σχόλια