H Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή «Τώρα… Ό,τι Συμβαίνει» με την Φαίη Μαυραγάνη


11/06/2016









Φαίη Μαυραγάνη: Να σας καλημερίσω, κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι κάνετε;

Φαίη Μαυραγάνη: Ευχαριστώ πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση. Χαίρομαι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Φαίη Μαυραγάνη: Λοιπόν. Έχουν ξεκινήσει, ήδη, τα μηνύματα από την πατρίδα μου, το Δίστομο, που ήσασταν χθες και από έναν κοινό φίλο μας, τον Γιάννη Σταθά. Καλημέρα, Γιάννη. Λοιπόν. Πάμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας, και μιας και αναφέρθηκα στο Δίστομο, και μιας και ήσασταν και εσείς, χθες, εκεί.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και μιας και είστε και εσείς Διστομίτισσα, απ’ ό,τι ξέρω…

Φαίη Μαυραγάνη: Γέννημα-θρέμμα. Επειδή έχετε πρωτοστατήσει στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και ήταν ένα κομμάτι που, της παρούσας Κυβέρνησης ήταν, ας πούμε, ένα είδος σημαίας, και σας έβλεπα χθες να κάνετε και δηλώσεις για το γεγονός ότι “δεν το προχώρησε και δεν το έτρεξε” ο νυν πρωθυπουργός, δεν ξέρω για ποιόν λόγο, θα ‘θελα να ξεκινήσουμε με ένα τέτοιο σχόλιο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ήμουν νομίζω πιο οξεία από αυτή τη διατύπωση. Η άποψή μου, κυρία Μαυραγάνη, είναι ότι την έχει πουλήσει την υπόθεση των Γερμανικών οφειλών ο Πρωθυπουργός και η παρούσα κυβέρνηση και αυτό είναι ένα συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από το γεγονός ότι σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του κυρίου Παρασκευόπουλου, ο οποίος είχε υποσχεθεί και αναγγείλει ότι θα έθετε την υπογραφή του για την εφαρμογή, για την εκτέλεση της απόφασης με την οποία δικαιώνονται τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, αυτή η υπογραφή δεν έχει τεθεί. Είναι κάτι που προσπαθούν αρκετοί να ξεχαστεί, αλλά είναι κάτι που και εγώ, προσωπικά, και η Πλεύση Ελευθερίας, δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί.

Φαίη Μαυραγάνη: Αν μου επιτρέπετε, τι εννοείτε την έχει πουλήσει; Γιατί κάπου διάβαζα, χθες, ότι ο κύριος Παρασκευόπουλος λέει, θα επανέλθει. Δεν ξέρω τι εννοεί και τίνι τρόπω θα επανέλθει. Τι εννοείτε την έχει πουλήσει;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυρία Μαυραγάνη όπως ξέρετε ως Διστομίτισσα, και είναι συγκινητικό κάθε φορα, και εγώ πηγαίνω στο Δίστομο κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, είναι συγκινητικό και ανατριχιαστικό, ταυτόχρονα, αυτό το προσκλητήριο νεκρών, όπου ακούς ένα προς ένα τα θύματα, τις ηλικίες τους, μωρά παιδιά, γέροι άνθρωποι, νέες γυναίκες, νέοι άνδρες που σφαγιάσθηκαν…

Φαίη Μαυραγάνη: Βλέπουμε εικόνες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: …πριν από 72 χρόνια. Εβδομήντα δύο χρόνια είναι υπερβολικά πολλά για να μην έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη, και 16 χρόνια είναι τρομακτικά πολλά για να μην εφαρμόζεται μια απόφαση της Δικαιοσύνης. Όπως ξέρετε, από το 2000 έχει καταστεί αμετάκλητη η απόφαση με την οποία δικαιώνονται τα θύματα του Διστόμου. Και όμως, από το 2000 δεν έχει τεθεί, από κανέναν υπουργό Δικαιοσύνης, η υπογραφή που απαιτείται για να εκτελεσθεί η απόφαση της Δικαιοσύνης.

Φαίη Μαυραγάνη: Αλήθεια είναι αυτό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δηλαδή, ουσιαστικά έχουμε Κυβερνήσεις και Υπουργούς που εμποδίζουν την εκτέλεση μιας απόφασης δικαίωσης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα λέτε ότι έγινε μια από τα ίδια, ό,τι γινόταν μέχρι πρότινος;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Λέω ότι έγινε κάτι χειρότερο.

Φαίη Μαυραγάνη: Τι εννοείτε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Λέω ότι έγινε κάτι χειρότερο, κυρία Μαυραγάνη. Γιατί σας θυμίζω ότι ο κύριος Τσίπρας πέρυσι την ημέρα της ορκωμοσίας του ως Πρωθυπουργού, κατέθεσε στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, σας θυμίζω ότι ο κύριος Παρασκευόπουλος υποσχέθηκε ότι θα υπογράψει για το Δίστομο. Ενάμιση χρόνο μετά, προσπαθούν στην πραγματικότητα, να παρασιωπήσουν ότι υπάρχει αυτή η ιστορική, αλλά και πολιτική, αλλά και νομική εκκρεμότητα.

Φαίη Μαυραγάνη: Για ποιον λόγο;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η άποψή μου είναι ότι έχουν εντάξει και αυτή την υπόθεση στην λεγόμενη διαπραγμάτευσή τους, δηλαδή, στη διαδικασία πλήρους συνθηκολόγησης, παράδοσης και προδοσίας της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να ανατραπεί αυτή η Κυβέρνηση. Όχι για να επανέλθουν οι προηγούμενοι, όχι για να ‘χουμε μια απ’ τα ίδια-διότι είναι ξεκάθαρο ότι πολιτική βούληση δεν υπήρξε από κανέναν σε όλη την προηγούμενη περίοδο για αυτήν την υπόθεση και για πολλές άλλες- αλλά προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας μια Κυβέρνηση η οποία πραγματικά θα υπηρετήσει, τα συμφέροντα της κοινωνίας και του λαού, αλλά και θα προωθήσει αυτές τις υποθέσεις που είναι μείζονες. Εγώ πραγματικά αν ήμουν στη θέση του κυρίου Παρασκευόπουλου, εχθές θα κρυβόμουν. Δεν θα έβγαζα δήλωση αναφοράς στην σφαγή του Διστόμου, γιατί ξέρει ότι από την υπογραφή του εξαρτάται η δικαίωση των θυμάτων.

Φαίη Μαυραγάνη: Να ρωτήσω κάτι ακόμη;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Και στην θέση του κυρίου Βούτση επίσης.

Φαίη Μαυραγάνη: Εκεί θέλω να πάω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ο οποίος είχε το θράσος να έρθει με καθυστέρηση και, εν πάση περιπτώσει, συμμετάσχει με ένα τρόπο εντελώς εθιμοτυπικό σε μια τελετή μνήμης που δεν είναι καθόλου εθιμοτυπική.

Φαίη Μαυραγάνη: Έγινε επεισόδιο με τον κύριο Βούτση; Γιατί γράψανε ότι φωνάζατε γερμανοτσολιά τον κύριο Βούτση και έγινε επεισόδιο. Ισχύει αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ποιος το έγραψε αυτό;

Φαίη Μαυραγάνη: Δημοσίευμα, θα σας πω και από πού είναι…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Υπήρξαν, κυρία Μαυραγάνη, πολίτες. Όχι εγώ ή κάποιος άλλος. Υπήρξαν πολίτες οι οποίοι με δίκαιη αγανάκτηση, σε τρεις διαφορετικές μάλιστα στιγμές, και την ώρα της προσέλευσης του κυρίου Βούτση, και την ώρα της αποχώρησής του από το μνημείο και την ώρα μιας δεξίωσης που παρέθεσαν για του επισήμους, εμείς ως Πλεύση Ελευθερίας δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες διαδικασίες, υπήρξαν πολίτες οι οποίοι αγανακτισμένοι καταφέρθηκαν κατά των επισήμων και του κυρίου Βούτση.


Διαβάστε περισσότρα εδώ:www.plefsieleftherias.gr/h-zoi-konstantopoulou-stin-ekpobi-tora-oti-symveni-tin-fei-mavragani-11-06-2016/#more-4199

Σχόλια