ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29-3-2018














ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βόλος 28-03-2018

Τους τελευταίους μήνες η κοινωνία του Βόλου είναι ανάστατη με την απόφαση της πλειοψηφίας Μπέου στον Δήμο για την κατασκευή στο χώρο του ΧΥΤΑ εργοστασίου που θα επεξεργάζεται ξηραίνοντας και αμπαλάρωντας σκουπίδια (SRF), τα οποία στην συνέχεια θα καίγονται από την ΑΓΕΤ. Αυτό ο δημοτικός σύμβουλος του Μπέου Τ. Μπατζιάκας το παραδέχτηκε στην συζήτηση για την προέγκριση μελέτης.

Είναι γνωστό σε όποιον έχει στοιχειώδη αίσθηση κινδύνου το τι θα προκύψει για την υγεία των πολιτών της περιοχής, την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων και τον τουρισμό, εάν γίνει πραγματικότητα μια τέτοια προοπτική. Οι διοξίνες, τα φουράνια και η δυσοσμία από την καύση σκουπιδιών θα καταστήσουν την πόλη μας μη βιώσιμη περιοχή. Η επιστημονική κοινότητα, Ιατρικός Σύλλογος, Ένωση Χημικών, Τεχνικό Επιμελητήριο, και ανάστατος όλος ο κόσμος της περιοχής, ανεξαρτήτως τι ψήφισε στις τελευταίες αυτοδιοικητικες εκλογές, θεωρούν αδιανόητο και ύποπτο αυτό που επιχειρεί να κάνει η παράταξη Μπέου. Παρά τον τεράστιο θόρυβο που έχει προκληθεί στην κοινωνία για αυτό το θέμα, οι τοπικοί βουλευτές του κόμματος του Τσίπρα Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μάκης Μπαλλής, Κατερίνα Παπανάτσιου και της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, κρυμμένοι στην Αθήνα, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, σε αντίθεση με τον βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου που στο συγκεκριμένο θέμα πήρε την σωστή θέση που προασπίζει την δημόσια υγεία των πολιτών. Όταν πριν από μήνες επιτροπή πολιτών επισκέφτηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, θέτοντας το ζήτημα της μόλυνσης που θα προκληθεί από την κατασκευή εργοστασίου που θα τροφοδοτεί την ΑΓΕΤ με σκουπίδια προς καύση και της άδειας που δόθηκε από την κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό, είπαν ότι θα μελετήσουν το θέμα.

Το μελετούν πολλούς μήνες τώρα και μετά την καθολική κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία και επέτρεψε στην ΑΓΕΤ από τον Φλεβάρη του 17,να καίει σκουπίδια σαν «πιλοτικό πρόγραμμα» φορτώνοντας «πιλοτικό» καρκίνο τους συμπολίτες, αναγκάστηκαν να ψελίσουν τις προηγούμενες μέρες, κάτι για ελέγχους από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ΑΓΕΤ, καθώς και για επενδύσεις από την ΑΓΕΤ για «ασφαλή» καύση σκουπιδιών. Τα ίδια δήλωσε και ο υπουργός της κυβέρνησής τους Φάμελλος, παίρνοντας απροκάλυπτα ίδια θέση με αυτή της ΑΓΕΤ που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την επιστημονική ανάλυση καθώς και σε βάρος της υγείας των πολιτών. Καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά, ότι ο μόνος ωφελημένος από την διαδικασία που προωθεί ο Δήμος με την κατασκευή εργοστασίου που θα δίνει σκουπίδια σαν καύσιμα στην ΑΓΕΤ, με την ανοχή της Περιφέρειας και τις ευλογίες και τους νόμους της κυβέρνησης Τσίπρα, θα είναι η ΑΓΕΤ η οποία θα εξοικονομεί τεράστια ποσά, γεμίζοντας καρκίνο τους κατοίκους της περιοχής και αδιαφορώντας για την υγεία των ανθρώπων και τη φύση.

Οι σύγχρονες κοινωνίες προσπαθούν να μειώσουν τους όγκους των σκουπιδιών, να μειώσουν την χρήση πλαστικού, να κάνουν διαλογή και εκ νέου χρήση των υλικών. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί και όχι η καύση των σκουπιδιών που από το σύνολο του επιστημονικού κόσμου έως τον τελευταίο μαθητή του δημοτικού είναι γνωστό ότι θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων και του οικοσυστήματος. Ο αγώνας μας είναι ενάντια στην La Farge ΑΓΕΤ που για τα υπερκέρδη της αδιαφορεί για την καταστροφή που επιφέρει. Είναι ενάντια στην κυβέρνηση Τσίπρα που νομοθετεί προς όφελος της πολυεθνικής και όχι των πολιτών. Είναι ενάντια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που χρόνια τώρα δεν έκανε έλεγχο σε ό,τι καίει η ΑΓΕΤ χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της κάθε νομοθεσία. Είναι ενάντια στην παράταξη Μπέου και την δημοτική αρχή που κόντρα στην θέληση της τοπικής κοινωνίας επιμένει μέσα από γελοίες παλινωδίες στην δημιουργία εργοστασίου σκουπιδιών. Ο κόσμος έχει την δύναμη στα χέρια του και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι τοπικοί βουλευτές των μνημονιακών κομμάτων και ο Μπέος έχουν δείξει τις προθέσεις τους. Ας τους σταματήσουμε όσο είναι καιρός.
Ο αγώνας για ένα καθαρό περιβάλλον, για την υγεία και την ασφάλεια μας είναι αδιαπραγμάτευτος.


Πηγή:Πλεύση Ελευθερίας Μαγνησίας

Σχόλια