Η Πλεύση Ελευθερίας για την Πρωτομαγιά 2016





















Όταν οι άνθρωποι πιστέψουν στις δυνάμεις τους και ενωμένοι διεκδικούν, νικούν

01/05/2016

Το φετινό Πάσχα συμπίπτει με την Πρωτομαγιά. Μια επέτειο φορτισμένη από αγώνες, διεκδικήσεις, αντίσταση. Στην Ελλάδα που τελεί για 6 χρόνια υπό μνημονιακή κατοχή, αυτοί οι αγώνες, οι μάχες, η αντίσταση, αποκτούν ξεχωριστή αξία και σημασία κι εμπνέουν τον αγώνα για ελευθερία που πρέπει να δοθεί.

Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε τους αιματοβαμμένους αγώνες των εργατών του Σικάγο, που ξεκίνησαν την 1η Μαΐου 1886, 21 χρόνια μετά την πρώτη διεκδίκηση του 8ώρου, αλλά και τις εξεγέρσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεκαετίες αργότερα. Ο αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την αδικία, η διεκδίκηση του 8ώρου πληρώθηκαν με το αίμα των εργατών. Όμως η κατάκτηση και καθιέρωση του 8ώρου προστάτευσε και προστατεύει τις ανθρώπινες γενιές για 1,5 αιώνα. Στην Ελλάδα της μνημονιακής επέλασης στα εργασιακά δικαιώματα και στο ίδιο το δικαίωμα στην εργασία, που παραβιάζεται άγρια για το 1/3 της κοινωνίας και για την πλειοψηφία των νέων, η Εργατική Πρωτομαγιά προσλαμβάνει ζώσα και όχι επετειακή διάσταση.

Και συνδέεται άρρηκτα με την Πρωτομαγιά του 1944 και τη θυσία των 200 εκτελεσθέντων της Καισαριανής, που αγωνίσθηκαν κι έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία.
Η 1η Μαΐου είναι ημέρα τιμής και μνήμης. Είναι ημέρα αντίστασης και αγώνα για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, για ελευθερία. Το διαχρονικό μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς υπενθυμίζει ότι όταν οι άνθρωποι πιστέψουν στις δυνάμεις τους και ενωμένοι διεκδικούν, νικούν. Ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται μέσα από την αντίσταση και τον αγώνα.

Η Πλεύση Ελευθερίας ξεκίνησε έναν αγώνα που εμπνέεται από τις ιστορικές κοινωνικές διεκδικήσεις και μάχες, που διαπότισαν την διαδρομή των ανθρώπων και των λαών προς την ελευθερία. Έναν αγώνα που ξέρουμε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί είναι να δοθεί με όλες μας τις δυνάμεις, με ανιδιοτέλεια, με την επιμονή, το πείσμα, την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση, που διαπνέουν όσους κι όσες αγωνίζονται για όλους κι όχι για τους λίγους ή για τους εαυτούς τους. Όσους κι όσες αγωνίζονται για όνειρα, αξίες, ιδανικά, για τα δικαιώματα όλων και πρώτα απ’ όλους των πιο αδικημένων και όχι για επί μέρους συμφέροντα ή κυνικές επιδιώξεις.

Με συνείδηση της ιστορικής πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε και συναίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης, χρέος μας είναι να αντισταθούμε. Να μην σκύψουμε το κεφάλι. Να μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Να καθορίσουμε εμείς το περιεχόμενο της ζωής μας και να υπερασπισθούμε τα συλλογικά αξιακά και δημοκρατικά κεκτημένα, αλλά και τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα όσων δεν έχουν φωνή.

Οι σημερινές ευχές για Καλό Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ευχή για ευόδωση του αγώνα απελευθέρωσης του λαού και του τόπου, αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και καταβολής των γερμανικών οφειλών.


Πηγή:www.plefsieleftherias.gr/i-plefsi-eleftherias-gia-tin-protomagia-2016

Σχόλια