Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο

21/04/2016





Νίκος Ευαγγελάτος: Η αλήθεια είναι ότι στην πολιτική σας διαδρομή δεν μας έχετε αφήσει να πλήξουμε. Ενίοτε, μας έχετε εξουθενώσει κιόλας θέλω να σας πω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Για καλό σκοπό.

Νίκος Ευαγγελάτος: Να ξεκινήσω από το ερώτημα που ίσως έχουν οι περισσότεροι. Φύγατε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαστήκατε με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ποιος ήταν ο λόγος να μην είστε μαζί σε εκείνο το εγχείρημα και να φτιάξετε την ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Ευαγγελάτε, η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ φιλοδοξεί να εκφράσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που μέχρι σήμερα δεν εκφράζεται. Δεν εκφράζεται ούτε από την κοινοβουλευτική διάταξη, αν θέλετε, των μνημονιακών, εν πολλοίς ή εν ολίγοις, κομμάτων. Δεν εκφράζεται ούτε από τα μέχρι στιγμής εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, σχήματα και πρωτοβουλίες. Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ θέλει πραγματικά να φέρει τους πολίτες στο προσκήνιο και θέλει να αναδείξει νέους ανθρώπους, ανθρώπους άφθαρτους, χωρίς κομματική προπαίδεια, αν θέλετε, και διαδρομή. Όχι αποκλειστικά, αλλά κατά κύριο λόγο. Η συνεργασία με την ‘’Λαϊκή Ενότητα’’ ήταν μία ιστορική και πολιτική επιταγή, με δεδομένο ότι η σκηνοθεσία εκλογών του Σεπτέμβρη δεν κατέλιπε καμμία άλλη επιλογή, παρά την σύμπραξη όλων μας που αντισταθήκαμε σε εκείνη την άλωση και σε εκείνο το πραξικόπημα.

Νίκος Ευαγγελάτος: Γιατί δεν «περπάτησε» όμως; Γιατί εσείς δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να …, εννοώ ότι με τον κ. Λαφαζάνη …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μην το θέτετε αρνητικά.

Νίκος Ευαγγελάτος: Όχι, όχι δεν το θέτω αρνητικά, το ρωτάω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν ήταν ότι κάτι δεν «περπάτησε».

Νίκος Ευαγγελάτος: Ήσασταν μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ με όλους τους ανθρώπους της Λαϊκής Ενότητας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως. Βεβαίως. Και με ανθρώπους που δεν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ βρεθήκαμε στην ‘’Λαϊκή Ενότητα’’.

Νίκος Ευαγγελάτος: Φεύγετε, λοιπόν, φτιάχνετε ένα κόμμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει επιτυχή πορεία, στο ελάχιστο διάστημα, όμως, που μεσολαβεί σε εκείνη την προεκλογική περίοδο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν κάνω αυτή την αποτίμηση. Θα σας είμαι απολύτως ειλικρινής, γιατί θέλω τα πράγματα να μπαίνουν στην θέση τους. Εγώ δεν κάνω αποτιμήσεις τέτοιου τύπου, ότι η ‘’Λαϊκή Ενότητα’’ δεν είχε επιτυχή πορεία ή ο,τιδήποτε άλλο και πιστεύω ότι και πρέπει να συνεχίσει την …

Νίκος Ευαγγελάτος: Ανεπιτυχή το λέω γιατί δεν μπήκε στην Βουλή έτσι, το κριτήριο …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, κύριε Ευαγγελάτε, να μπει οποιοδήποτε κόμμα στην Βουλή μέσα σε ένα τόσο σύντομο διάστημα. Δεν είναι, λοιπόν, η δική μου προσέγγιση αυτή. Η δική μου προσέγγιση είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που ακόμη δεν έχει εκφρασθεί. Έχω καθημερινή επαφή με αυτό το κομμάτι της κοινωνίας και είναι υποχρέωσή μου, και υποχρέωσή μας συνολικά, αυτό το κομμάτι της κοινωνίας να μην το αφήσουμε ούτε να απογοητευθεί, ούτε να αποκαρδιωθεί, ούτε να περιθωριοποιηθεί, ούτε να παραιτηθεί, ούτε να και να στραφεί σε επιλογές, οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση και αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Νίκος Ευαγγελάτος: Εγώ αισθάνομαι ότι …, θέλω να επιμείνω στο ερώτημα. Και να εξηγήσω το γιατί.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Να επιμείνετε, αλλά θέλω να σας υπογραμμίσω ότι η ανάγνωση δεν πρέπει να είναι αρνητική, δεν έχουμε ούτε κάποια αντιδικία με τους ανθρώπους που δίνουν τις μάχες από το μετερίζι της ‘’Λαϊκής Ενότητας’’, ούτε κάποια έριδα, ούτε κάτι να μοιράσουμε. Δεν είναι αυτό το ζήτημα, και αυτό θέλω να το πω πολύ καθαρά.

Νίκος Ευαγγελάτος: Οι θέσεις σας, κυρία Πρόεδρε, είναι πολύ κοντινές. Περίπου, δηλαδή, πράγματα που λέτε εσείς, όχι στο σύνολό τους, αλλά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, τα λέει και το κόμμα του κυρίου Λαφαζάνη. Και το ρωτώ και επιμένω, γιατί είπαν κάποιοι ότι η Ζωή ήθελε δικό της κόμμα, η Ζωή ήθελε να είναι Πρόεδρος. Δεν μπορούσε να είναι κάτω από τον Λαφαζάνη.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κοιτάξτε. Ακούστε, κύριε Ευαγγελάτε. Καταρχάς δεν είμαι Πρόεδρος, είμαι επικεφαλής της πρωτοβουλίας για την ίδρυση ενός κόμματος. Δεν υπήρξα στην ζωή μου ποτέ σε αξιώματα στα οποία δεν εξελέγην, ούτε έχω καμμία διάθεση να εξοικονομώ για τον εαυτό μου οφίκια και θέσεις εξουσίας. Αυτό, νομίζω, άλλωστε, ότι φάνηκε πάρα πολύ καθαρά και από το γεγονός ότι σε όλη την πορεία μου, την κοινοβουλευτική, δεν επιδίωξα ούτε να φτιάξω ομάδες ενδοκομματικές, ούτε να σχηματίσω πυρήνες επιρροής, ούτε να παίξω εσωκομματικά παιχνίδια. Όταν ανεδείχθην Πρόεδρος της Βουλής λειτούργησα θεσμικά και πάλι δεν λειτούργησα με ομάδες ή με βαρονίες ή με ο,τιδήποτε άλλο από αυτά που είναι γνωστά, δυστυχώς, στο παλαιοπολιτικό σύστημα. Και όταν ο Τσίπρας αποφάσισε να διαλύσει την Βουλή, στην πραγματικότητα για να θέσει τέρμα σε μία αντιμνημονιακή πορεία, αλλά και σε αντιμνημονιακές πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και στην αναζήτηση και δημοσιοποίηση της αλήθειας, όπως ήταν η Επιτροπή για το χρέος, αλλά και η Επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές και η Επιτροπή για την SIEMENS και την λίστα Λαγκάρντ, τότε έκανα και πάλι αυτό που ήταν το καθήκον μου, δηλαδή, να συμπράξω με άλλους ανθρώπους προκειμένου να αμυνθούμε απέναντι σε αυτήν την επιχείρηση πολιτικής εκκαθάρισης.

Νίκος Ευαγγελάτος: Αν μη τι άλλο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι την φωνή της συνείδησής σας την ακούτε, την ακούτε έντονα και την ακολουθείτε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι δυνατή και η φωνή και η συνείδηση.

Νίκος Ευαγγελάτος: Βροντερή θα έλεγα! Ρωτώ, όμως, και επιμένω στο εξής: Ένα πολιτικό κόμμα, ένας πολιτικός χώρος αναπτύσσει ιδέες και επιδιώκει αυτές τις ιδέες να τις εφαρμόσει. Επειδή, λοιπόν, οι ιδέες οι δικές σας, οι ιδέες της ‘’Λαϊκής Ενότητας’’, στην οποία ήσασταν μαζί, είχατε συμμετάσχει μέχρι και στα προεκλογικά σποτ…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είχαμε συνεργασθεί, εγώ σας θυμίζω ήμουν ανεξάρτητη υποψήφια.

Νίκος Ευαγγελάτος: Είναι τόσο κοντινές, αναρωτιέται εύλογα κάποιος, αφού τα ίδια πιστεύετε, γιατί πρέπει να υπάρχουν δύο κόμματα; Και εκεί μπαίνει και το άλλο που λέει, μήπως η Αριστερά είναι φτιαγμένη για να είναι διασπασμένη;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα σας πω και χαίρομαι πολύ που θέτετε αυτό το ερώτημα με αυτούς τους όρους, για να σας απαντήσω με αυτούς τους όρους. Η ‘’Πλεύση Ελευθερίας’’ δεν έρχεται για να διαιρέσει τις δυνάμεις. Έρχεται για να τις πολλαπλασιάσει. Είναι ξεκάθαρο, κύριε Ευαγγελάτε, και φαντάζομαι ότι το ξέρετε κι εσείς, γιατί όλοι ζούμε σε αυτήν την κοινωνία, ότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν θα ψήφιζε τα υπάρχοντα σχήματα, ούτε και τη ‘’Λαϊκή Ενότητα’’, ακόμη και με εμένα μέσα.

Νίκος Ευαγγελάτος: Γιατί; Για ποιο λόγο;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί αναζητεί έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης, αν θέλετε, πιο ανοιχτό και λιγότερο προσηλωμένο σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο κομματικής λειτουργίας, το οποίο επίσης είναι σεβαστό. Και τα δύο πρέπει να γίνουν. Όλα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις και προκειμένου, κυρίως, να βρει έκφραση η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που είναι αντιμνημονιακή και έχει ανεξίτηλα εγγεγραμμένη στη συνείδησή της την προσήλωση στην Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Νίκος Ευαγγελάτος: Πάμε στο περιεχόμενο του κόμματος. Θέλω να κάνω μία παρατήρηση, θα μού το επιτρέψετε, έχουμε κάνει αρκετές φορές συνέντευξη, με έχετε τιμήσει να συζητούμε συχνά πολιτικά. Σας βλέπω πιο χαλαρή από πέρυσι το καλοκαίρι, χαμογελάτε πιο πολύ και αισθάνομαι ότι πρέπει να ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος αυτή για εσάς.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Του καλοκαιριού;

Νίκος Ευαγγελάτος: Του καλοκαιριού η περυσινή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι δεν ήταν μόνο …

Νίκος Ευαγγελάτος: Πολύ φορτισμένη περίοδος.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν νομίζω ότι ήταν μόνο για μένα και ίσως είμαι από τους ανθρώπους που κατάφεραν αρκετά γρήγορα υπερβούν αυτό το τόσο δύσκολο βίωμα. Ακόμη συναντώ ανθρώπους στην ηλικία μου, αλλά και μικρότερους και μεγαλύτερους, που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν αυτήν την προδοσία. Δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν αυτήν την ακύρωση της ελπίδας. Και αν θέλετε, αυτό ενισχύει την πεποίθησή μου ότι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους έχουμε μία υποχρέωση.

Νίκος Ευαγγελάτος: Ωραία, με πάτε εκεί, θα μείνω στο θέμα, μιλάτε για προδοσία και ελπίδα. Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και το λέει και ο Πρωθυπουργός ότι εγώ μπορεί να άλλαξα κάποια πράγματα, έκανα, όμως, κάτι, το οποίο είναι έντιμο και για αυτό δεν μπορεί κανείς να με κατηγορεί για προδοσία. Ζήτησα την έγκριση του ελληνικού λαού και την πήρα με απόλυτο τρόπο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιτρέψτε μου να σας πω, με πολύ μεγάλη ευθύτητα, ότι δεν υπάρχει πιο ανέντιμο πράγμα, από αυτό που έκανε ο Τσίπρας. Δεν υπάρχει πιο ανέντιμο πράγμα από το να παίρνεις το ΟΧΙ, το βροντερό ΟΧΙ του λαού, το κατά ποσοστό 62% ΟΧΙ του λαού, στον οποίον απευθύνθηκες και είπες «εσύ θα αποφασίσεις με κυριαρχικό τρόπο», αυτή ήταν η εξαγγελία του δημοψηφίσματος, το να παίρνεις, λοιπόν, αυτό το ΟΧΙ και να το κάνεις ΝΑΙ είναι ό,τι πιο ανέντιμο. Είναι ακόμη πιο ανέντιμο να προσπαθείς να κρυφτείς πίσω από σενάρια ότι δήθεν σε ρίξανε κάποιοι αποστάτες.

Νίκος Ευαγγελάτος: Ναι, αλλά έχει ένα σκαλοπάτι ακόμα κ. Κωνσταντοπούλου. Έχει ένα σκαλοπάτι ακόμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα θυμάστε αυτά. Θα έρθω και στο σκαλοπάτι.

Νίκος Ευαγγελάτος: Που λέει ότι εγώ μπορεί το ΟΧΙ να το έκανα ΝΑΙ, αλλά μετά είχα το θάρρος να πάω στον ελληνικό λαό να του πω κοίταξε να δεις, αυτό είναι το δημοψήφισμα…

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αφού είχε ψηφίσει τα Μνημόνια.

Νίκος Ευαγγελάτος: … ψήφισα και μνημόνιο, τώρα κρίνε με και αν θεωρείς ότι σε κοροϊδεύω στείλε με σπίτι μου, αν όχι ξαναστείλε με στο Μαξίμου. Στο Μαξίμου τον έστειλαν οι έλληνες πολίτες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Όχι, δεν είναι έτσι.

Νίκος Ευαγγελάτος: Αυτό είναι έτσι, γιατί είναι η ιστορία. Την ερμηνεία σας θα την ακούσω με πολύ ενδιαφέρον.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτή είναι η δική σας ερμηνεία, αλλά θα μού επιτρέψετε να σας πω και ποια είναι και η αντικειμενική ερμηνεία των πραγματικών περιστατικών. Ο Τσίπρας μπορούσε να παραιτηθεί πριν να υπογράψει αυτό το όνειδος. Μπορούσε τότε να θέσει τον εαυτό του στην κρίση του ελληνικού λαού και αυτό όφειλε να κάνει, αν είχε φτάσει σε ένα σημείο που πίστευε ότι δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί περαιτέρω. Είναι ψέμμα ότι δεν μπορούσε να διαπραγματευτεί περαιτέρω, γιατί ήδη γνωρίζουμε ότι ουδέποτε αξιοποίησε ένα πολύ ισχυρό όπλο που είχε και ήταν το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, το οποίο, μάλιστα, ανάγκασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αλλάξει τις δημόσιες τοποθετήσεις του και να παραδεχθεί για πρώτη φορά δημόσια ότι το χρέος ήταν μη βιώσιμο και εξακολουθεί να είναι μη βιώσιμο. Επέλεξε να φέρει με εκβιαστικό τρόπο στην Βουλή τρία νομοσχέδια, τερατώδους περιεχομένου, να ψηφισθούν με την πιο συντετμημένη και κατεπείγουσα διαδικασία, να κάνει επιχειρήσεις εκβιασμού και τραμπουκισμού εναντίον της Προέδρου της Βουλής, δια των εκπροσώπων του, όπως αποδείχθηκε. Επέλεξε να κοροϊδέψει το κόμμα του, λέγοντας ότι θα κάνει συνέδριο τον Σεπτέμβριο και όχι εκλογές. Γιατί αυτή ήταν η υπόσχεσή του, η πρότασή του και η απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα γίνονταν τον Σεπτέμβριο εκλογές. Επέλεξε, λοιπόν, όλη αυτήν την απάτη. Επέλεξε στη συνέχεια να προφασίζεται ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή γιατί δήθεν κάποιοι θα τον ρίξουν. Και όταν δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, διότι μετά έκρινε ότι δεν θα τον συνέφεραν τρεις ημέρες συζήτησης στην Βουλή, που θα αποκάλυπταν τι εστί Μνημόνιο, τότε σκηνοθέτησε εκλογές σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο, μαζί με τους δανειστές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρακάμπτοντας την Βουλή. Και όχι μόνο αυτό … μισό λεπτό δώστε μου, μισό λεπτό κύριε Ευαγγελάτε.

Νίκος Ευαγγελάτος: Πάντως το να προσφύγει … ναι, ολοκληρώστε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Γιατί έχει μία σημασία, κάνετε μία ερμηνεία, αυτή η ερμηνεία ακούγεται διαρκώς.

Νίκος Ευαγγελάτος: Εγώ περιγράφω γεγονότα. Την ερμηνεία την κάνετε εσείς και για αυτό σας ζητήσαμε και σας ευχαριστώ που είστε εδώ, αλλά εγώ περιγράφω τα γεγονότα. Την ερμηνεία σας, όμως, να την ακούσουμε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Αφήστε, όμως, για ένα λεπτό να ολοκληρώσω μία καταγραφή, που νομίζω ότι έχει μία σημασία. Έκανε ό,τι μπορούσε το κυβερνητικό επιτελείο για να μην γίνει καν συζήτηση στην Βουλή μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης. Δεν έρχονταν, σας θυμίζω, οι Βουλευτές για μην υπάρχει απαρτία, ούτε για την προσαγωγή Στουρνάρα, ούτε για την συζήτηση των γερμανικών οφειλών, ούτε για την συζήτηση του πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και, τελικά, αυτό, το οποίο μεθόδευσε ήταν να μην μπορεί να συγκροτηθεί επαρκώς οποιοδήποτε νέο πολιτικό κόμμα και, το κυριότερο, να μην μπορεί ο λαός, η κοινωνία να αποκωδικοποιήσει τα γεγονότα και να τοποθετηθεί. Εξ ου και σχεδόν 50% των εκλογέων, 50% του ελληνικού λαού, δεν ψήφισε κύριε Ευαγγελάτε, και αυτή είναι μία αποχή ρεκόρ.

Νίκος Ευαγγελάτος: Δώστε μου, όμως, και την απάντηση σε αυτό που… Όλα αυτά που λέτε είναι …

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν θέλετε να σας το …


Διαβάστε περισσότερα εδώ:www.plefsieleftherias.gr/zoi-konstantopoulou-sto-live-news-ke-ton-niko-evangelato/#more-3915

Πηγή:www.plefsieleftherias.gr

Σχόλια