ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ - Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου

12-2-2017






















Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 8 Δεκεμβρίου 1976.


Δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Πολιτική Δραστηριότητα

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας για την Ίδρυση της Πλεύσης Ελευθερίας (Απρίλιος 2016), ενός κόμματος-κινήματος, μέσα από την κοινωνία, με στόχο την απελευθέρωση από τα δεσμά του Μνημονίου, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και σεβασμό στα Δικαιώματα όλων. Για την Διαγραφή του Χρέους και την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και όλων εν γένει των αξιώσεων της χώρας. https://www.plefsieleftherias.gr/

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων από τον Φεβρουάριο 2015 ως τον Σεπτέμβριο 2015, η νεότερη μέχρι σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, η πρώτη Πρόεδρος Βουλής που προερχόταν από την Αριστερά.
Ιδρύτρια της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής των Ελλήνων (Απρίλιος 2015), η οποία εξέδωσε δύο Προκαταρκτικά Πορίσματα, τον Ιούνιο 2015, για τον παράνομο χαρακτήρα του μνημονιακού δημοσίου χρέους της Ελλάδας και την δυνατότητα κυριαρχικής αποκήρυξής του και τον Σεπτέμβριο 2015, για τον παράνομο χαρακτήρα του 3ου Μνημονίου. Η Επιτροπή αυτή είναι μέχρι σήμερα η 1η και η μόνη θεσμική Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που έχει συσταθεί σε επίπεδο κράτους-μέλους της Ε.Ε., αποτέλεσε και αποτελεί αγκάθι στα σχέδια επιβολής του παράνομου χρέους στον ελληνικό λαό και για το λόγο αυτό το Μνημονιακό Καθεστώς σταμάτησε τις εργασίες της, κλείδωσε τα γραφεία της και κατέσχεσε παράνομα τα αρχεία της. Η Επιτροπής επανασυγκροτείται με τη μορφή Σωματείου, με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και ομόφωνη απόφαση των μελών της. http://debt-truth.gr/

Πρόεδρος της Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, η οποία επανασυγκροτήθηκε και αναβαθμίσθηκε με πρότασή της ως Προέδρου της Βουλής, τον Μάρτιο 2015. Εκπροσώπησε την Επιτροπή στο Παγκόσμιο Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας, στο Ερεβάν Αρμενίας από όπου εκδόθηκε Διακήρυξη με αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Ασσυρίων (Απρίλιος 2015), στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 70 χρόνων από τη μεγάλη νίκη των λαών κατά του φασισμού και ναζισμού στη Μόσχα (9 Μαίου 2015), στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 Χρόνια από το κλείσιμο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στο Μάουτχάουζεν, ως Πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που επισκέφθηκε το Μνημείο των Ελλήνων Θυμάτων, καθώς και στο Δίστομο και ανέδειξε το Ειδικό Πόρισμα της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που περιέχει συγκεκριμενοποιημένη εκτίμηση των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Απρίλιος 2015-Αύγουστος 2015), η οποία, στο σύντομο βίο της, ανέσυρε την υπόθεση του σκανδάλου Siemens και την υπόθεση του σκανδάλου της Λίστας Λαγκάρντ και διαλύθηκε με σύμπραξη όλων των κομμάτων της Βουλής και με αντίσταση λίγων βουλευτών, όταν συγκεκριμενοποιήθηκε ο «κίνδυνος» της-με πρότασή της- βίαιης προσαγωγής του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Στουρνάρα προκειμένου να καταθέσει για την εμπλοκή του στην υπογραφή του άκυρου συμβιβασμού με τη Siemens.

Στις ευρωεκλογές 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι μέλος του κόμματος.

Εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο 2012, τον Ιούνιο 2012 και τον Ιανουάριο 2015. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, αναδείχθηκε πρώτη στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας. Έγινε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο 2012, μετά και τη δεύτερη εκλογή της ως βουλευτή, με σκοπό τη δημιουργία ενός κόμματος των μελών, που όμως ποτέ δεν έγινε πράξη. Στην πρώτη Συνδιάσκεψη εξελέγη 4η σε ψήφους, ανάμεσα σε 100άδες υποψηφίους. Στο Ιδρυτικό Συνέδριο τον Ιούλιο 2013 δεν έθεσε υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, αναφερόμενη στην ανάγκη να εμπλακούν ενεργά περισσότερα πρόσωπα και να μην υπάρχει συγκέντρωση ρόλων και θέσεων, για τη δημιουργία ενός νέου υποδείγματος δημοκρατικών διαδικασιών.

Κατά την περίοδο 2012-2015, υπηρέτησε τους συμπολίτες της από τη θέση της βουλευτή Α’ Αθήνας, της Υπεύθυνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του μέλους της Επιτροπής Παρακολούθησης των Μνημονίων, του μέλους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, της Εισηγήτριας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την Υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ και συντάκτριας του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ, της Εισηγήτριας στην πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Υποστήριξε στη βουλή ενστάσεις αντισυνταγματικότητας των μνημονίων και υπήρξε η κυρίως ομιλήτρια εναντίον των διατάξεων που διευκόλυναν τη διαφθορά και τη διαπλοκή. το Μάιο 2014 επιμελήθηκε τη Μαύρη Βίβλο της ντροπής, οπού καταγράφονται δεκάδες τροπολογίες της ντροπής και μεθοδεύσεις κοινοβουλευτικού ξεπλύματος σκανδαλών. Είχε πρωτεύοντα ρόλο στην καταγγελία, ανάδειξη και διερεύνηση μεγάλων σκανδάλων όπως του συμβιβασμού με τη Siemens, των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ, της δράσης του ΤΑΙΠΕΔ, της παραχώρησης του ψηφιακού φάσματος στην Digea, της σύλησης της περιουσίας της ΕΡΤ

Διαβάστε περισσότερα εδώ:www.zoikonstantopoulou.gr/biography

Σχόλια