Ρεπορτάζ στο zougla.gr για το Κίνημα Δεν Πληρώνω, σχετικά με τις επανασυνδέσεις ρεύματος στα σπίτια φτωχών συμπολιτών μας.


18-2-2017

Βίντεο/φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
Σε ένα από τα πιο θλιβερά φαινόμενα της κρίσης εξελίσσεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης σπιτιών άπορων συμπολιτών μας, που αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες αλλά και τα προγράμματα πρόνοιας, τα συνεργεία της ΔΕΗ παρουσιάζονται... αμείλικτα, και δεν διστάζουν να κόψουν το ρεύμα ακόμα και σε ηλικιωμένους που επιβιώνουν χάρη στη φιλανθρωπία της Εκκλησίας, ή καρκινοπαθείς, που αναγκαστικά ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους στη θεραπεία.

Ως αντίβαρο στην έλλειψη ευαισθησίας και στην ανύπαρκτη, ουσιαστικά και πρακτικά, πολιτική πρόνοιας, έρχεται ο ακτιβισμός: Το κίνημα «Δεν Πληρώνω», εκτός από την αποτροπή πλειστηριασμών κατοικιών, ασχολείται ενεργά με την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε σπίτια άπορων πολιτών, που οι δημόσιες αρχές τους αναγκάζουν να ζήσουν σε μεσαιωνικές συνθήκες, ακόμα και για οφειλές λίγων δεκάδων ευρώ.

Το zougla.gr ακολούθησε το κίνημα «Δεν Πληρώνω» σε μια... τυπική του μέρα: στην επανασύνδεση ρεύματος σε κατοικίες, που λίγες ώρες νωρίτερα είχαν δεχτεί την επίσκεψη των συνεργείων της ΔΕΗ...

Πρώτη στάση, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί, μια άπορη ηλικιωμένη, με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, κατοικεί σε ένα σπιτι 26 τ.μ., λαμβάνοντας την τροφή της από τα συσσίτια της εκκλησίας. Αν και δικαιούχος του κοινωνικού τιμολογίου, η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα λόγω οφειλών. Μέλη του κινήματος της το επανασύνδεσαν, και η ίδια δηλώνει στον φακό του zougla.gr την ευγνωμοσύνη της.
«Για αυτή την κατάσταση είναι υπεύθυνη η ΔΕΗ και η κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτα για όλους αυτούς τους ανθρώπους και τους καταδικάζει να ζουν σε έναν κοινωνικό Μεσαίωνα. Θα είμαστε πάντα εδώ να συμπαραστεκόμαστε στους ανθρώπους που βιώνουν όλη αυτή την αδικία», δηλώνει ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, επικεφαλής του κινήματος.


Πηγή:www.zougla.gr/greece/article/epistrofi-ston-meseona-gia-ofiles-ligon-evro

Σχόλια