Ζωή Κωνσταντοπούλου : Μεταφρασμένη στα ελληνικά, η συνέντευξή μου στη Regards_fr και στον Fabien Perrier


22-4-2017














Η συνέντευξή μου στη Regards.fr και στον Fabien Perrier

Ζωή Κωνσταντοπούλου: "Ο Μελανσόν δεν θα προδώσει τον λαό του όπως έκανε ο Τσίπρας"
Η πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από τον Σύριζα και ίδρυσε το κίνημά της. H Ιδρύτρια της πρωτοβουλίας Plan Β για την Ευρώπη εξέφρασε την στήριξή της στον Ζαν Λυκ Μελανσόν και μας μιλά για τις ελπίδες που στηρίζονται στην υποψηφιότητά του.

Regards: Συμμετείχατε στην πορεία του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Επίσης του στείλατε ένα μήνυμα στήριξης της υποψηφιότητάς του. Ποιες ελπίδες εκφράζει στα μάτια σας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Την ελπίδα να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας για ολόκληρη την Ευρώπη! Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δίνει μια μάχη που μας αφορά όλους: την μάχη για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη, την Ελευθερία, την Λαϊκή Κυριαρχία… Την μάχη για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Θεωρώ ότι αποτελεί πολιτικό, ηθικό και δημοκρατικό καθήκον, τόσο για εμένα την ίδια όσο και για το πολιτικό μας κίνημα, την Πλεύση Ελευθερίας, να στηρίξουμε ολόψυχα και με όλες μας τις δυνάμεις την υποψηφιότητα του Ζαν Λυκ στις Προεδρικές Εκλογές. Όχι μόνο επειδή το πρόγραμμά του αντικατοπτρίζει τις αξίες και τις αρχές για τις οποίες μαχόμαστε εδώ στην Ελλάδα. Αλλά και επειδή, κυρίως, υπερασπίζεται με τρόπο ακέραιο και ειλικρινή τον πυρήνα της ύπαρξής μας: την δυνατότητα να ορίζουμε ελεύθερα την ζωή και το μέλλον μας, την άσκηση των δικαιωμάτων μας σε συνθήκες δημοκρατίας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας, την απελευθέρωση των λαών, των νέων και των επόμενων γενεών από την τυραννία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της γραφειοκρατικής ολιγαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν μάχεται για την πτώση του “ordo-φιλελευθερισμού”, που αποτελεί τον νέο ολοκληρωτισμό που έχει επιβληθεί στους λαούς της Ευρώπης, με την χρήση εργαλείων υποταγής, όπως το δημόσιο χρέος. Αυτή είναι η ιστορική μάχη των γενεών μας. Και ο Ζαν Λυκ, με το Κίνημα Ανυπότακτη Γαλλία, ενσαρκώνει την ελπίδα ότι οι λαοί θα είναι οι νικητές αυτής της μάχης.
Regards: Ποιες από τις προτάσεις του αντανακλούν τις δικές σας δεσμεύσεις στην Ελλάδα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η δέσμευση του Ζαν Λυκ Μελανσόν ότι θα πει ΟΧΙ στις εκβιαστικές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των λαών στην ελευθερία, στην ειρήνη και στον λογιστικό έλεγχο του χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο των αναγκαίων ενεργειών για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έλαβε χώρα ένα πραγματικό πραξικόπημα ενάντια στην λαϊκή εντολή του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015. Τότε ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στα μέτρα υποταγής, εξαθλίωσης και ρευστοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που επιβάλλονταν για την αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους. Και, με την απειλή διακοπής της ρευστότητας, ο Τσίπρας δέχτηκε να παραβιάσει αυτήν την δεσμευτική λαϊκή εντολή, να διαλύσει τη Βουλή και να επιβάλει μια πολιτική του Ναι σε όλα εκείνα στα οποία ο λαός αντιστεκόταν. Ήταν προδοσία, μια πράξη ενάντια στην δημοκρατία και ενάντια στον λαό, ο οποίος άσκησε το δικαίωμά του να αρνηθεί να υποβληθεί σε αβάσταχτα μέτρα για την εξυπηρέτηση ενός χρέους παράνομου, αθέμιτου και απεχθούς, όπως είχε αποκαλύψει η Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, την οποία ίδρυσα ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2015.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν περιέλαβε στο πρόγραμμά του τον λογιστικό έλεγχο του γαλλικού χρέους, στο ίδιο πνεύμα που διέπνεε τη δική μας Επιτροπή: την προστασία των λαών από την υποδούλωση που επιβάλλεται μέσω της παράνομης υπερχρέωσης. Πιστεύω ότι η δέσμευση αυτή φοβίζει αυτούς που προσπαθούν να φορτώσουν στους λαούς το κόστος της δικής τους διαφθοράς, της δικής τους κακοδιαχείρισης και της προώθησης των δικών τους συμφερόντων.

Regards: Είστε μέλος, όπως και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, του Plan B. Η ανάδειξη αυτού του υποψηφίου της αριστεράς στην εξουσία θα επέτρεπε μια αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το ερώτημα του συσχετισμού δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν περιορίζεται στην στις διαφορές στο πεδίο της πολιτικής γεωγραφίας (αριστερά, κέντρο, δεξιά, άκρα δεξιά κλπ). Αφορά την αποκατάσταση και την έκφραση της δύναμης του λαού, που θα ανατρέψει το σάπιο σύστημα της Ε.Ε., όπως αυτό οικοδομήθηκε στο περιθώριο των δημοκρατικών διαδικασιών: αρκεί να αναλογισθεί κανείς τα ποσοστά αποχής στις Ευρωεκλογές σε όλα τα κράτη για να συνειδητοποιήσει ότι αυτό το οικοδόμημα ουδέποτε έλαβε δημοκρατική νομιμοποίηση. Γι’ αυτό παραβιάζει συστηματικά την έκφραση της λαϊκής βούλησης. Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι μια πολιτική προσωπικότητα που ξεπερνά τα όρια της Αριστεράς και απευθύνεται στον γαλλικό λαό στο σύνολό του, στο όνομα της λαϊκής κυριαρχίας και του δικαιώματος των πολιτών να δείξουν ανυπακοή και να αντισταθούν. Γι’αυτό μπορεί πραγματικά να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων, προς όφελος των λαών, των πολιτών, των ανυπότακτων σε όλη την Ευρώπη.

Regards: Είναι πραγματικά δυνατό να αναμορφώσει κανείς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η πραγματική ερώτηση είναι αν μπορούμε να διαμορφώσουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, μια Ευρώπη πραγματικά αφιερωμένη στην ευημερία των λαών και των κοινωνιών. Η απάντηση είναι Ναι. Αλλά αυτή η Ευρώπη, παρά το κοινό άρθρο 3 των συνθηκών, που το εξαγγέλλει, δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που καταστρέφει τον λαό μου εδώ και 7 χρόνια. Για εμένα, ως Ελληνίδα, είναι καιρός να ιδρύσουμε την δική μας Ευρώπη, αυτή των λαών, των πολιτών και της ειρήνης. Πρέπει να χτίσουμε την εναλλακτική που θα αποτελέσει την κοινή μας πατρίδα. Η Πρωτοβουλία για ένα Plan B, της οποίας ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ήταν ο εμπνευστής μετά το Πραξικόπημα του 2015, και την οποία υπέγραψα ως συνιδρύτρια έχει ακριβώς ως στόχο να εγγυηθεί ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί και η δημοκρατία δεν θα θυσιαστούν για να διασωθεί κανένα νόμισμα και καμμία γραφειοκρατία.

Regards: Φαίνεστε να καλείτε για ένα νέο μέτωπο αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αυτή είναι η πρόθεσή σας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι. Η Αντίσταση, η Ανυπακοή, η Εξέγερση εναντίον της καταπίεσης είναι το όπλο μας, αλλά και η κληρονομιά και το μέλλον μας. Υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία παντού στην Ευρώπη, που τα χρηματοοικονομικά, τραπεζικά και πολιτικά συμφέροντα θέλουν να την απενεργοποιήσουν και να την περιθωριοποιήσουν, με το να της αρνούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα και με το να την αντιμετωπίζουν ως μειοψηφία. Αυτή η πλειοψηφία των λαών και των πολιτών είναι ο πρωταγωνιστής της Ιστορίας. Και είναι απαραίτητο να αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο. Ξέρω ότι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν θα είναι ένας Πρόεδρος στην υπηρεσία αυτής της μεγάλης πλειοψηφίας. Ένας Ανυπότακτος Πρόεδρος. Ξέρω ότι δεν θα προδώσει τον λαό του όπως έκανε ο Τσίπρας. Γι’αυτό απευθύνομαι στους Γάλλους και στις Γαλλίδες για να τους πω: κρατάτε στα χέρια σας μια ιστορική ευκαιρία να αλλάξετε τον ρου της Ιστορίας. Μην την αφήσετε!


Πηγή:www.regards.fr/web/article/zoe-konstantopoulou-melenchon-ne-trahira-pas-son-peuple-comme-l-a-fait-tsipras

Σχόλια