Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους:Ανακοίνωση για το "4ο Μνημόνιο" και την "αποτυχία" του Γιούρογκρουπ

25-5-2017










Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μάιος 2017

Ανακοίνωση για το "4ο Μνημόνιο" και την "αποτυχία" του Γιούρογκρουπ

Θα οξύνει τη φτώχεια και θα εντείνει την υπερχρέωση της χώρας το τέταρτο Μνημόνιο που συμφώνησε και ψήφισε η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα, το Διεθνές Δίκαιο και τη δημοκρατική εντολή του δημοψηφίσματος, όπως αναλύονται στα δύο πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ισοδυναμούν με ακόμη πιο βαριά λιτότητα:

Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2021, μειώσεις στις αποδοχές των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων και τις συντάξεις, αύξηση στη φορολογία μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μείωση των επιχορηγήσεων στους δήμους, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων είναι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις, σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, είναι παράνομες και προσκρούουν στο διεθνές και συνταγματικό κεκτημένο, αλλά και στο κεκτημένο του ελληνικού δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.

Η Κυβέρνηση όχι μόνον δεν χρησιμοποίησε τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας, αντί να τα ενεργοποιήσει για την πλήρη αποκήρυξη του παράνομου χρέους και την παύση πληρωμών ήδη από το 2015, αλλά και σήμερα προσποιείται ότι δεν υπάρχουν τα πορίσματα αυτά, τα αποκρύπτει και αξιοποιεί τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής στην εκστρατεία παρασιώπησης της αλήθειας για το χρέος.

Ο καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα ενδοτισμός της Κυβέρνησης δεν πρόκειται να οδηγήσει σε λύση στο έγκλημα του χρέους. Αντίθετα, αποθρασύνει τους δανειστές, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ στις 22 Μαΐου, όπου το θέμα τους χρέους παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες! Παρότι είχε συμφωνηθεί πως η ψήφιση από την κυβέρνηση των 140 προαπαιτούμενων θα άναβε το πράσινο φως εκ μέρους των πιστωτών για μια θολή και αόριστη εξαγγελία για το χρέος, η οποία επ’ ουδενί δεν ισοδυναμεί με πραγματική ελάφρυνση.

Στα 7 χρόνια του Μνημονίου, με εργαλείο το δημόσιο χρέος, ο ελληνικός λαός καταδυναστεύεται από δανειστές και μνημονιακές κυβερνήσεις. Μέτρα επί μέτρων παίρνονται στην πλάτη του, δήθεν για να αποπληρωθεί το χρέος, το οποίο, αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

Μάρτυρας η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο, το οποίο ψηφίστηκε μαζί με το νέο Μνημόνιο, βάσει της οποίας το 2021 το χρέος θα είναι μεγαλύτερο ακόμη κι από τα επίπεδα των δύο προηγούμενων χρόνων (316 δισ. έναντι 312 το 2015 και 315 το 2016)! Το κατόρθωμά τους συμβαίνει επειδή στόχος των Μνημονίων δεν είναι η μείωση του χρέους, αλλά η υποδούλωση και εξαθλίωση του λαού.

Σημείωση: Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους μετά την κατάργησή της από Τσίπρα-Βούτση, επανασυστήθηκε ως σωματείο και λειτουργεί με τη διεθνή της σύνθεση.

Μετά τη Διεθνή Συνεδρίασή της το Νοέμβριο 2016, πραγματοποίησε στις 4/4/2017 Εκδήλωση για τα 2 χρόνια από την ίδρυσή της και ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Δημοσίου Χρέους, υπό την αιγίδα της, μέσω του οποίου η Επιτροπή θα παρεμβαίνει τακτικά και δημόσια ενημερώνοντας τους πολίτες για την αλήθεια σε σχέση με το δημόσιο χρέος.


Πηγή:Ζωή Κωνσταντοπούλου - Zoe Konstantopoulou

Σχόλια