ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΑΜΟΥΤΗΣ:ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ - BERTOLT BRECHT 10/2/1898 - 14/8/1956

14-8-2017















Σαν σήμερα το 1956 ο πατέρας του "επικού θεάτρου" άφησε την τελευταία του πνοή στο Βερολίνο.Κορυφαίος δραματουργός και για πολλούς ο πατέρας του σύγχρονου θεάτρου. Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα.Ο Μπρεχτ άρχισε την καριέρα του ως δραματουργός με μια σειρά πειραματισμούς, επηρεασμένος από τις εξπρεσιονιστικές τεχνικές.

Υπηρέτησε
για χρόνια το "διδακτικό" και "ανθρωπιστικό" θέατρο.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έκανε μία από τις μεγαλύτερες τομές στο σύγχρονο θέατρο, καθώς επιχείρησε να το απομακρύνει από τις μέχρι τότε συμβάσεις του θεάτρου της ψευδαίσθησης, υπενθυμίζοντας
διαρκώς στον θεατή την ιστορική διάσταση των όσων συντελούνται στη σκηνή.Ως διανοούμενος, μυείται στη μαρξιστική θεωρία, Η κομμουνιστική θεωρία τού ασκεί μία ακατάσχετη έλξη.Στην Μαρξιστική Εργατική Σχολή, μελέτησε διαλεκτικό υλισμό.Τα έργα του επαναστατικά, αντιεξουσιαστικά. Οι χαρακτήρες των έργων του ανθρώπινοι, σχοινοβατούν ανάμεσα στην φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά τους, μέσα σε σενάρια που δεν αφήνουν εκτός τη διδαχή και τα μηνύματα.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία θα έρθει με τη διασκευή της «Όπερας των ζητιάνων». έργα του σπουδαία επίσης: "Η Ζωή του Γαλιλαίου" (1937-39), "Μάνα Κουράγιο και τα Παιδιά της" (1936-39), "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν" (1935-41), "Ο Κύριος Πούντιλα και ο Υπηρέτης του Μάττι" (1940), "Η 'Ανοδος του Αρτούρου Ούι" (1941), "Τα Οράματα της Σιμόνης Μασάρ" (1940-43), "Ο Σβέικ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο" (1942-43) και "Ο Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία" (1943-45). Το 1944 γράφει το έργο "Η ιδιωτική ζωή της κυρίαρχης φυλής", μια άτεγκτη κριτική της ζωής στη Γερμανία υπό το καθεστώς του Εθνικοσοσιαλισμού. Κατά τη διάρκεια του πολέμου τα έργα του είχαν έντονη αντιμιλιταριστική χροιά.

Η ποίηση αποτελεί μεγάλο κομμάτι του συγγραφικού του έργου καθώς ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψε εκατοντάδες ποιήματα. Ανάμεσα στα πιο γνωστά: «Άκουσα πως τίποτα δε θέλετε να μάθετε», «Εγκώμιο στη μάθηση», «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου», «Ποτέ δε σε είχα αγαπήσει τόσο πολύ», «Απώλεια ενός πολύτιμου ανθρώπου», «Εγκώμιο στον Κομμουνισμό». Από τα διδακτικά έργα του Μπρεχτ εγείρονται λοιπόν ερωτήματα για την εποχή μας, όπως: Πώς εισπράττουν οι νέοι το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο διαβιούν; Πώς οι αντιλήψεις τους διαλέγονται με τις απόψεις που εκφράζονται στα έργα; Πώς ο διάλογος αυτός μπορεί να δώσει ώθηση στην κριτική τους σκέψη και να μπολιάσει τη δράση τους στην κοινωνία. ΙΔΩΜΕΝ...


Πηγή:Μπάμπης Σαμούτης

Σχόλια